Echtscheiding

Levenslange impact
De impact van een echtscheiding op kinderen is groot. Veel kinderen van gescheiden ouders worstelen jarenlang met allerlei vragen en gevoelens die ze niet goed onder woorden kunnen brengen. Soms voelen zij zich de oorzaak van de scheiding. Daarnaast wordt de wereld voor het kind extra complex omdat het in twee huizen woont en in sommige gevallen te maken krijgt met extra opvoeders.

Steeds meer ouders houden bij een scheiding bewust rekening met de kinderen. Deze ouders hebben vaak vragen hoe zij de situatie het beste kunnen uitleggen en regelen voor hun jonge kind.

Complexe scheidingen

Er is ook een groep ouders die het perspectief van het kind vergeet. Zij hebben vooral voor hun eigen emoties die bij een scheiding komen kijken. In enkele gevallen komen ouders er met elkaar helemaal niet uit en is er sprake van een "vechtscheiding".

In al deze verschillende situaties is het belangrijk om met de juiste kennis ouders en het jonge kind te begeleiden.

Richtlijnen

Achtergrondinformatie

Algemeen

  • NJI & NCJ: factsheet de kracht van een goede partnerrelatie tussen ouders (2017). Klik voor factsheet
  • DAIMH: Goede omgangsregeling ligt voor baby’s anders dan voor peuters en kleuters (2017) Klik hier
  • Vader Kennis Centrum. Website voor informatie over betrokken en gelijkwaardig ouderschap.
  • Rijksoverheid: Scheiden of uit elkaar gaan. Klik voor website
  • Vakblad Vroeg: Gevolgen echtscheiding voor baby’s onderbelicht. Klik hier voor artikel

Thuis bij allebei
Thuis bij allebei is een warm en prachtig geïllustreerd prentenboek over scheiden en co-ouderschap.  Geschreven door een co-ouder die andere ouders wil helpen met het boek. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar

Klik voor meer informatie

Ik wil mama en papa allebei
Kinderen krijgen bij echtscheiding te maken met loyaliteitsgevoelens en soms zelfs met een loyaliteitsconflict. Loyaliteit en loyaliteitsconflict zijn belangrijke begrippen om het leven van echtscheidingskinderen te begrijpen.Dit boek is  voor ouders en familieleden van echtscheidingskinderen, onderwijsgevenden, psychosociale hulpverleners en juristen.

Klik voor meer informatie

Je wordt weer gelukkig
Een scheiding is ingrijpend. ‘Positief Scheiden’ zijn twee woorden die totaal met elkaar in tegenspraak lijken te zijn. Dit boek is een  handleiding en  houvast om vanuit kracht en liefde kinderen te begeleiden in een verwarrende periode.

Klik voor meer informatie

Van alles twee
De ouders van Sterre en Jordi zijn gescheiden, omdat ze veel ruzie hadden. Sterre is 4 jaar en Jordi 6 jaar. Zij moeten er erg aan wennen dat ze nu van alles twee hebben. Onderaan de pagina wordt de problematiek van het kind in een apart blokje uiteengezet voor ouders. Vanaf circa 4 tot en met 7 jaar.

Klik voor meer informatie

Aan alle gescheiden ouders

Marsha Pinedo, oprichter van Villa Pinedo – dé online community voor kinderen met gescheiden ouders – neemt je in dit boek bij de hand. Kinderen komen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen die iedere ouder zullen raken. Op een indringende manier openen deze kinderen je de ogen, aangevuld met tips en adviezen van deskundigen en oefeningen waar je meteen iets mee kunt. 

Klik voor meer informatie

Handboek scheiden en de kinderen

Beroepskrachten hebben steeds vaker te maken met kinderen van gescheiden ouders. Dan komt het erop aan adequaat te reageren op de problemen van deze kinderen en hun ouders. Met de kennis en inzichten uit dit boek, zal de professional beter voorbereid zijn.

Klik voor meer informatie

Kamil, de groene kameleon

Dit verhaal is geschreven voor kinderen die in de thuissituatie te maken hebben met ruziënde ouders waarbij ze getuige kunnen zijn van geweld. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Vanaf circa 4 jaar.

Klik voor meer informatie

Kinderen in spagaat

In dit boek laat schrijfster en orthopedagoog zien dat kinderen niet alleen rouwen na de dood van een ouder maar ook na een echtscheiding, en dat hun rouw in beide situaties vaak dezelfde fases doorloopt. Ook benadrukt ze dat de omgeving in deze turbulente periode een belangrijke rol speelt. Haar boek is een pleidooi voor hulp.

Klik voor meer informatie

Een week mama een week papa?

Als twee ouders uit elkaar gaan, is dat voor alle kinderen, ongeacht hun leeftijd, een heftige gebeurtenis die hun veilige en vertrouwde wereld op zijn kop zet. Het boek zoekt naar een antwoord op wat kinderen bij scheiding écht nodig hebben.

Klik voor meer informatie

In de regio

IMH Twente zoekt specialisten en organisaties die werkzaam zijn op het gebied van echtscheiding bij jonge kinderen en die mee willen bouwen aan preventie en ketensamenwerking.