Eten en drinken

Bewuste keuzes

Voeding speelt al vanaf het prille begin een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het kind. Zo maken aanstaande moeders  vaak voor de zwangerschap  al bewuste keuzes, bijvoorbeeld om alcohol te laten staan en om foliumzuur te slikken.

Na de bevalling komt daar een dimensie bij. Het kind krijgt nu niet meer via de navelstreng de benodigde voeding en ouders voelen zich daardoor nog meer verantwoordelijk om te zorgen dat het kind de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Groeit en ontwikkelt een kind zich goed, dan zijn de voedingsmomenten vaak ontspannen en plezierig.

Voedingsproblemen

Maar het kan ook heel anders verlopen. Bijvoorbeeld bij baby's die onrustig drinken, sondevoeding nodig hebben, weigeren om te drinken of de overgang naar vast voedsel niet goed maken. Ook zijn er jonge kinderen die een specifieke voorkeur hebben voor bepaalde voedingsmiddelen en weigeren om ander voedsel tot zich te nemen.

Het is belangrijk om goed na te gaan wat de oorzaak van de voedingsproblemen zijn. Gaat het om medische problemen zoals reflux of allergieën? Is het een leeftijdsfase of is er sprake van overkoepelende problematiek zoals Autisme? Het is essentieel om te weten wat de reden is van de voedselweigering, zodat de goede interventie ingezet kan worden en ouders juist begeleid worden in de aanpak die nodig is.

Richtlijnen

Meld je aan

Ben jij een specialist op het gebied van voeding bij jonge kinderen dan horen we graag van je! Lees meer

In de regio:

  • Accare, jonge kind team, poli Hengelo
  • BEOlogopedie, preverbale logopedie, diverse plaatsen in Twente
  • DIKO coaching, Diane Kokkeler, kindercoach en kindtolk
  • Logopedie Direct, preverbale logopedie, diverse plaatsen in Twente
  • ZGT, eetpoli (multidisciplinair team met o.m. kinderarts, lactatiekundige en maatschappelijk werk) te Hengelo en Almelo

IMH Twente zoekt nog lactatiekundige in andere gemeente, preverbaal logopedisten, kinderartsen, gedragswetenschappers en andere specialisten die met voedingsproblemen bij jonge kinderen werken.