Nieuwsberichten

Meld je aan voor de Jonge Kind Meetups van 2019

Publicatiedatum 2 februari 2019

Thema Meetups: perinatale depressie – armoede – tienerzwangerschappen. In 2019 organiseren we samen met Impluz & Verloskundige praktijk Dora 3 meetups. Allen met een eigen thema en een energiek programma met als doel elkaar in de regio beter weten te vinden. We horen o.m. het verhaal van ervaringsdeskundigen, krijgen pitches van projecten uit de regio, maken netwerkkaarten en je krijgt de gelegenheid je eigen expertise te pitchen. Elke Meetup heeft plek voor maximaal 30 professionals. Dus meld je snel aan!

Klik hier voor Meetup Perinatale Depressie
Klik hier voor Meetup Tienerzwangerschap
Klik hier voor Meetup Armoede

Ontwikkeling visus

Publicatiedatum 16 december 2018

Wat ziet een baby? Als je dit wil weten kun je de tool van VisionDirect gebruiken. In deze app is een de visuele ontwikkeling van het eerste jaar nagebootst.

Klik hier voor de app.

Verbeterde lasermethode voor tweelingzwangerschap

Publicatiedatum 12 januari 2019

Eeneiige tweeling helpen in de baarmoeder.  Het kan! Gynaecoloog & foetaal therapeut Femke Slaghekke helpt tweelingen die elkaar verdringen in de baarmoeder. Met een verbeterde laserbehandeling zorgt het team van Slaghekke dat beide foetussen o.m. de juiste hoeveelheid bloed en voeding krijgen. Dat is werken vanuit preventie. Klik hier voor artikel in de Tubantia.

Presentaties Jonge Kind Event online

Publicatiedatum 3 december 2018

Presentaties Jonge Kind Event.  20 november hadden we ons eerste grote jonge kind event. Samen met KiECON en Integrale Vroeghulp konden we dit organiseren. De gemeente Rijssen-Holten stelde het gemeentehuis beschikbaar. Fantastisch dat je elkaar zo verder kan helpen! Het was een druk bezochte middag. Enthousiaste jonge kind professionals konden elkaar ontmoeten en kennis ophalen in de workshops. Wil jij de informatie van de presentaties terug lezen, klik dan hier.

Poli onrustige baby's

Publicatiedatum 29 november 2018

Poli onrustige baby ZGT. De afdeling kindergeneeskunde ZGT is gestart met een poli voor onrustige baby’s. Een groot deel van de onrustige baby’s kan geholpen worden door de arts of JGZ verpleegkundige van het consultatiebureau. Zijn er aanwijzingen voor medisch onderliggende oorzaken en/of is er intensieve kortdurende begeleiding nodig, dan kan er doorverwezen worden naar de poli voor onrustige baby’s.

Wil jij meer weten over excessief huilen of op welke indicatie je de poli in kan schakelen lees dan verder

 

Nieuwsbrief KiECON

Publicatiedatum 29 november 2018

Meld je aan voor nieuwsbrief KiECON. Inmiddels timmert KiECON aardig aan de weg. Medische diagnostiek en gedragsdiagnostiek gaan bij KiECON hand in hand. Deze manier van samenwerken raakt steeds beter ingebed in het jonge kind veld.

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van KiECON, meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Dit kan via info@kiecon.nl.

 

Kennismiddag gedesorganiseerde gehechtheid

Publicatiedatum 28 november 2018

Videofeedback bij gedesorganiseerde gehechtheid. Hoe zet je dit in? De Modified Interaction Guidance biedt hier handvatten voor. Het is een kortdurende gedragstherapeutische interventie, met duidelijke criteria en kaders. Het onderscheidt zich van andere interventies doordat het zich specifiek richt op verstoord gedrag bij ouders. De interventie wordt in Twente nog  (te) weinig ingezet.

Wil je meer weten over de MIG en over deze middag klik dan hier

IMH Twente staat in de finale van de Startersprijs Midden Twente

Publicatiedatum 13 november 2018

Als een van de vijf best startende ondernemingen 2017 stonden we gisteren in de finale. Wat een compliment! Danceworkx uit Borne was de winnaar, maar wij hebben ook een geweldige avond gehad.

We zijn trots dat de jury vertrouwen heeft in ons concept. Met een prijs van €1000,- en coachingsuren kunnen we de volgende stappen gaan maken. Jury en gemeente Hengelo, Borne en Hof van Twente bedankt voor deze kans! Wil jij onze vervolgplannen weten klik dan hier

Informatie over zwangerschap & preventie

 

Publicatiedatum 9 november 2018

Preventie begint al voor de zwangerschap! IMH Twente richt zich op preventie en dat betekent dat we steeds meer aandacht willen voor de fase voor de zwangerschap. Veel organisaties in het land hebben daar al veel kennis over, zoals College Perinatale Zorg en Erfocentrum. Samen met ketenpartners hebben zij de website straks zwanger worden ontwikkeld.

Wil je weten welke informatiebronnen er nog meer zijn, kijk dan op onze pagina zwangerschap.

'Ontzorg'markt bij De Stapsteen

 

Publicatiedatum 30 oktober 2018

Zorgmarkt voor ouders.  De ouderraad van De STapsteen wil graag informatie delen om andere ouders bekend te laten maken met alle mogelijkheden die er zijn voor kinderen met ontwikkelingsproblematiek. Er zijn kraampjes van zorgaanbieders, gemeente, zorgboerderijen, buitenschoolse activiteiten en opvoedondersteuning. Op woensdag 7 november van 18:00 tot 20:00 uur is de markt bij de Stapsteen aan de Jacques Perkstraat 9-11.

 

Jonge Kind Event 20 november uitverkocht!

 

Publicatiedatum 7 november 2018

Jonge Kind Event Uitverkocht! 150 jonge kind professionals uit Twente bij elkaar. Expertise ontwikkelen doe je samen. Dat noemen we duurzaamheid in de zorg. Wat ontzettend gaaf dat we in Twente zo in ontwikkeling zijn.

Volop aanmeldingen Jonge Kind Event

 

Publicatiedatum 29 oktober 2018

Jonge kind event bijna uitverkocht. De kennisbijeenkomst georganiseerd door Integrale Vroeghulp, KiECON & IMH Twente loopt storm. We hebben al ruim 90 aanmeldingen! Er zijn nog enkele plekken, dus als je een workshop wil volgen over epilepsie bij het jonge kind, ouder-kind behandeling bij verstandelijke beperking of in de huid van ouders met een verstandelijk beperkt kind wil kruipen, meld je dan aan via info@imhtwente.nl

Klik voor meer informatie en kosten

Eerste opleidingsgroep IMH-basismodule in Twente zit vol

 

Publicatiedatum 15 oktober 2018

Veel animo voor IMH-scholing in Twente.  In samenwerking RINO-groep Utrecht en JeugdGGZ start er in februari 2019 een eerste opleidingsgroep IMH in Twente. Binnen een week was de opleidingsgroep vol.
Zoals het werken vanuit Infant Mental Health bedoelt, hebben we een zeer gemêleerde groep van professionals uit de regio Twente. Dit betekent dat we bruggen kunnen bouwen. We zijn nu al trots op dit resultaat en zien er naar uit om deze professionals bekend te maken met de wereld van Infant Mental Health.

Ben je geïnteresseerd in IMH-scholing, coaching of supervisie voor jouw organisatie laat het ons weten via info@imhtwente.nl en we denken met je mee.

Slaapproblemen en melatonine 5 november

Publicatiedatum 9 oktober 2018

Farmacotherapeutisch overleg over slaapproblemen en melatonine. Spreker is kinderarts & slaapspecialist N.J.G. Wolters van kinderslaapcentrum ZGT. Hoewel het overleg niet alleen aandacht heeft voor het jonge kind, brengt IMH Twente het wel onder de aandacht. Voor veel jonge kinderen heeft het slaapcentrum van ZGT al veel kunnen betekenen. Kijk op de pagina van het kinderslaapcentrum wat ze kunnen betekenen.

Wil je meer weten kom op 5 november van 16.30-17.30 uur naar Karakter, locatie Almelo, Vriezenveenseweg 213. Aanmelden kan via m.haafkes@karakter.com

 

Actieplan Kansrijke Start krijgt vorm in de regio

Publicatiedatum 8 oktober 2018

Voorbereiding meetup Kansrijke Start in volle gang.  Op 1 november organiseren JeugdGGZ, verloskundige praktijk Dora en IMH Twente een (besloten) bijeenkomst met als doel de actielijnen uit het actieplan Kansrijke Start nader vorm te geven. Het handboek psychiatrie & zwangerschap is een mooi naslagwerk hiervoor. Wil jij een bijdrage leveren of op de hoogte gehouden worden van de uitkomsten van de meetup mail naar info@imhtwente.nl

Meer weten over de inhoud van het boek klik hier

IMH Twente te gast bij Saxion

Publicatiedatum 19 september 2018

Infant Mental binnen de HBO-opleiding van Saxion. Toekomstige zorgprofessionals enthousiasmeren voor werken vanuit preventie! IMH Twente was vorige week te gast bij Saxion. Tamara Loohuis, hoofddocent bij Saxion Social Works, heeft haar roots binnen de jeugdzorg. Met passie spreekt ze over haar vak en omarmt ze het gedachtegoed van Infant Mental Health.

De dag erna was Anouk van Vossen, projectleider bij IMH Twente, gastspreker in het college van Tamara. Zo eenvoudig kan samenwerken zijn! 

Jonge Kind Event 20 november

Publicatiedatum 17 september 2018

Jonge Kind Event 20 november. IMH Twente organiseert samen met KiECON en Integrale Vroeghulp een kennismiddag over vroegsignalering en vroegbehandeling. Uiteraard met sprekers uit de regio, zodat je kennis kan delen en elkaar gemakkelijker kan vinden.

Klik hier voor de inhoud van de workshops en geef je snel op. Inschrijving voor de workshops gaat op datum van aanmelding en vol=vol.

KOPP/KVO en KVBO-kinderen

 

Publicatiedatum 9 september 2018

Informatiepagina over KOPP/KVO & KVBO – kinderen.  IMH Twente is er voor en door professionals jonge kind. Samen met professional jonge kind Greetje Bennink hebben we informatie verzameld over jonge kinderen van ouders met psychische problemen, verslaving of een verstandelijke beperking. Naast richtlijnen, vindt je er filmpjes en boeken. Klik hier om naar de pagina te gaan en zie ook welke organisaties iets voor deze kinderen en ouders kunnen betekenen.

Wil jij ook kennisdelen over een onderwerp, zodat de regio Twente ervan kan profiteren, mail dan naar info@imhtwente hoe we dit samen kunnen oppakken.

Baby Carry Dance

 

Publicatiedatum 6 september 2018

Ontspanning voor ouder en kind met Baby Carry Dance. Lekker dansen op de muziek van nu, met je kindje in een draagdoek. IMH Twente mocht afgelopen woensdag een kijkje nemen bij het Mammacafé in Hengelo. Hier werd de workshop Baby Carry Dance gegeven door Annemiek Batenburg van Dance4Fun. Er waren 14 enthousiaste (aanstaande) ouders die meededen aan de workshop en deelnamen aan het Mammacafé. Lees meer….

Kinderrevalidatie in Twente

                       

Publicatiedatum 1 september 2018

Revalidatiearts als vakspecialist binnen IMH Twente.   Met de aanmelding van Roessingh Centrum voor Revalidatie kunnen we een nieuwe discipline toevoegen aan de vakspecialisten die al betrokken zijn bij IMH Twente. Cathrien van Groningen en Sytske Nawijn werken als revalidatiearts 0-4 jarigen en zijn betrokken bij de multidisciplinaire screening, observatie en behandeling van kinderen met complexe motorische problematiek of onduidelijke achterstand in de ontwikkeling. Binnen het Roessingh zijn gespecialiseerde dreumes en peutergroepen. Wil je meer weten over de expertise van de revalidatiearts, klik hier.

 

Vroeggeboorte en hechting vanuit het perspectief van ouders

                       

Publicatiedatum 30 augustus 2018

In de huid kruipen van een moeder die bevalt van een prematuur kindje.  Bij een zwangerschap van 20 weken te horen krijgen dat je mogelijk je kind zult verliezen is een scenario waar je als ouders niet over wilt nadenken. Toch spreken we veel ouders die zo’n onzekere en stressvolle zwangerschap kennen. Er  is inmiddels veel medische kennis om deze kinderen zo goed mogelijk te begeleiden, maar mag er ook aandacht zijn voor het proces van ouders? Annemarie Klanderman schrijft in dit prachtige boek Inanna over de eerste jaren van haar te vroeg geboren zoon. Eenmaal begonnen met lezen, laat het verhaal je niet meer los.

Annemarie Klanderman, schrijfster en psycholoog werkzaam in Delden e.o., is een van de leden van IMH Twente. Met elkaar zetten we ons in om de ketenzorg voor jonge gezinnen in Twente te verbeteren. Wil je meer weten over haar praktijk waarin ze ouders begeleidt bij zwangerschapscomplicaties en vroeggeboorte of wil je haar boek bestellen klik dan hier.

 

Nederland heeft andere manier van gezondheidsbeleid nodig

                       

Publicatiedatum 29 augustus 2018

Rotterdam heeft aandacht voor psychosociale aspecten bij zwangeren. In het NOS journaal van 28 augustus stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat er een andere inzet nodig is om gezondheid te bevorderen. Inzetten op preventie en bij voorkeur tijdens de zwangerschap en bij de kinderwens is het advies. Die zorg is nu te versnipperd. Professor en gynaecoloog. E Steegers, legt uit dat verloskundigen in Rotterdam aandacht hebben voor de psychosociale aspecten van de zwangeren en dat zij  snel schakelen met o.m. psychologen en schuldhulpverlening. Zorg op maat en vroeg erbij zijn, volgens WRR de manier om snel veel gezondheidswinst te behalen. Zie voor het nieuwsitem NOS journaal (minuut 9:30) en Rapport van Verschil naar Potentieel.

Jeugdgezondheidszorg in de toekomst

Publicatiedatum 15 augustus 2018

Meedenken over de toekomst van de Jeugdgezondheidszorg.  Dat kan nu! Het jonge kind aanbod in Twente verandert snel. Met elkaar willen we blijven vernieuwen. GGD Twente is met de jeugdgezondheidszorg een belangrijke speler in dit veld. Zij bieden professionals uit het veld de mogelijkheid  om samen na te denken over de toekomstige visie. Heb jij input, laat dit dan weten op een van de partnerbijeenkomsten. Zie de data van de bijeenkomsten en hoe jij je kan opgeven.  

Bevallen in bad mogelijk bij MST

Publicatiedatum 19 juli 2018

Bevallen in een bad in MST. Ook als je in het ziekenhuis bevalt is het nu mogelijk om in bad te bevallen. Daarmee is MST het eerste ziekenhuis in de regio Twente dat een badbevalling mogelijk maakt. Zij schrijven over de voordelen van een badbevalling. Zie website MST of filmpje Tubantia.

Wil je weten welke verloskundigepraktijken de mogelijkheid van badbevalling bieden, kijk dan naar de website van bevallingsbaden.  

IMH Twente op weg naar de volgende fase

 

Publicatiedatum 18 juli 2018

Bijeenkomst leden 9 juli. Een jaar geleden  was een LinkedIn oproep de eerste stap  naar het regionale netwerk IMH Twente. Inmiddels zijn er vele professionals verbonden aan het netwerk en blijven we maandelijks nieuwe leden en organisaties verwelkomen. Tijd om de balans op te maken en aan de slag te gaan met de doelstelling om kennis en innovatie naar de regio te brengen. Wat een energie brengt  het bijeenkomen van jonge kind professionals! Nieuwe ideeën borrelen dan snel op. Wil jij weten wat er besproken is, lees dan verder.
 

De eerste 1001 dagen – mogelijkheden in Twente

Publicatiedatum 08 juli 2018

Het belang van de eerste 1001 dagen. Uitleg in een vogelvlucht. In dit korte filmpje legt hoogleraar Tessa Rosenboom uit wat het belang is van de eerste 1001 dagen. Minister Hugo de Jonge komt dit jaar met plannen om te investeren  in de allerjongsten. IMHTwente is benieuwd, maar we wachten niet af. Met de leden gaan we in de eerste meetup op 9 juli  alvast bedenken wat wij in de regio kunnen doen om de keten te versterken.  
 

SAMENWERKING IMH TWENTE EN DORA

Publicatiedatum 02 juli 2018

IMH binnen de verloskunde. Verloskundige praktijk Dora uit Hengelo en IMH Twente kijken welke mogelijkheden er zijn om binnen de reguliere controles aandacht te hebben voor bonding. Uit onderzoek van o.m. Evi de Cock (2017) blijkt dat een goede emotionele band tijdens de zwangerschap veel voordelen heeft voor de latere relatie tussen ouders en kind (klik voor meer informatie over het proefschrift). Daarnaast gaan we met elkaar in beeld brengen welke ondersteuning ouders wensen en welke ondersteuning er reeds in de regio is, indien er sprake is van spanning of stress tijdens de zwangerschap. Wil je een bijdrage leveren of heb je vragen, laat het gerust weten.
 

 

Zomereditie Vakblad Vroeg thema Vaders

Publicatiedatum 27 juni 2018

Zomereditie Vakblad Vroeg. Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Naast een prachtige kennisportaal hebben ze ook een kwartaalmagazine. Het kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Daarnaast kan je je abonneren op een digitale nieuwsbrief. Zo wordt je wekelijks op de hoogte gehouden van de nieuwe ontwikkeling op het gebied van jonge kind. Klik hier voor meer informatie

 

Aandacht voor postpartum depressie

Publicatiedatum 14 juni 2018

Postpartum depressie. De overheid start vandaag een campagne om postnatale depressie meer uit de taboesfeer te halen. Ook IMH Twente vindt het belangrijk dat er in de regio meer kennis en ervaring is om ouders te begeleiden die niet op een roze wolk zitten na de geboorte van hun kind. Begin juli gaan we dan ook kennismaken met Anne Marleen Meurlink, oprichter van Postpartum Steun. Ben jij werkzaam in de regio Twente en wil je ook een steentje bijdragen aan dit onderwerp, dan horen we graag van je!

 

Vader-baby behandeling

Publicatiedatum 13 juni 2018

Vader-baby behandeling. Regelmatig komen we modules van preventie tegen die nog te weinig bekend zijn. Zo ook deze, de vader-baby behandeling voor vaders met een lichte verstandelijke beperking. Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor de rol van de vader en we ontdekken ook steeds meer dat mannen een andere behoefte hebben dan vrouwen als het aankomt op de voorbereiding op het ouderschap. In een interview met Jan Otte, gezinsbehandelaar bij ’s Heerenloo, horen we meer over de opzet van de interventie. Lees meer 

 

KiECON participanten avond

Publicatiedatum 10 juni 2018

KiECON avond. KiECON samenwerken en betere zorg ontwikkelen voor jonge kinderen met complexe ontwikkelingsproblematiek in Twente. In 2016 gestart door Accare, Aveleijn, Jarabee, Karakter, Kentalis, MST, Roessingh en ZGT. Nu met elkaar spreken over de volgende fase, hoe kunnen we nog meer betekenen voor ouders en kinderen. Meer informatie over KiECON klik hier 

 

IMH SCHOLING

Publicatiedatum 27 mei 2018

IMH cursus in Twente.  RINO Utrecht zal in januari 2019 de eerste cursus voor de registratie IMH Generalist of IMH specialist in Twente verzorgen. In deze cursus leer je wat het belang is van de ouder-kind relatie, de hechting en welke bijdrage jij kan leveren om deze band te stimuleren. Wil jij je verder verdiepen in Infant Mental Health, dan is deze cursus een goede basis. Er is plek voor maximaal 17 cursisten. Heb jij interesse, lees dan meer of neem contact met ons op.

 

KICK-OFF 5 MAART

Publicatiedatum 12 maart 2018

Succesvolle start van IMH Twente.  Op 5 maart heeft IMH Twente haar officiële aftrap gehad. Ruim 75 belangstellende hoorden de doelstellingen van IMH Twente namelijk de ouder-kind relatie meer centraal stellen en zorgen dat ouders en kind snel over de juiste expertise kunnen beschikken. IMH Twente wil deze kennis gemakkelijk vindbaar maken. Daarnaast hoopt IMH Twente professionals en ouders uit de regio een podium te geven waarin zij hun ervaring kunnen delen.

Er was veel belangstelling voor de opzet van de opleiding tot IMH-generalist in deze regio. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op.

HECHTING EN UITHUISPLAATSING

Publicatiedatum 11 februari 2018

Beslissingen over kinderen in problematische opvoedingssituaties. In de klinische praktijk komen er (te) vaak dossiers van jonge kinderen voorbij,  waarbij het onduidelijk is welke argumenten en vooral ook welke onderzoeksmiddelen er gebruikt zijn om kinderen uit huis of juist weer terug bij ouders te plaatsen. Interventies gericht op a-typisch oudergedrag worden niet vaak geadviseerd. Behandeling op de verbetering van de gehechtheidsrelatie komen beperkt voor en kinderen wonen nog te lang zonder duidelijk perspectief bij pleegouders.

In het werk van F. Juffer (2010) wordt rechtspraak gekoppeld aan inzichten in de gehechtheidsonderzoek. Laten we meer gebruik maken van deze bestaande kennis. Zie ook het samenvattend document hechting en langdurige uithuisplaatsing van het NJI (2012).

HECHTING BIJ LVB-KINDEREN

Publicatiedatum 10 december 2017

Hechtingsrichtlijn bij kinderen met een licht verstandelijke beperking. Psycholoog H. Giltaij stelt n.a.v zijn promotie-onderzoek een stapsgewijze diagnostiekprocedure voor. Middels een 3-fasen model voor diagnostiek komt de problematiek van deze kinderen beter in beeld. Eveneens beschrijft zijn onderzoek comorbiditeit en wordt een voorstel gedaan welke onderzoeksinstrumenten in te zetten om onderscheid te maken tussen hechtingsgerelateerde problemen en Autisme Spectrum Stoornissen. IMH Twente heeft de richtlijn toegevoegd bij het kennisgebied Hechting.  

IMH TWENTE IS VOLOP IN ONTWIKKELING

Publicatiedatum 4 december 2017

IMH Twente is online! De volgende stap om tot verdere ketensamenwerking te komen is nu zichtbaar. Met zorgvuldigheid is de eerste informatie verzameld en gebundeld op dit platform. Heb jij aanvullingen, mis jij thema’s of klopt informatie niet, dan horen wij het graag! Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat het een online omgeving wordt die relevant is en blijft voor jonge kind professionals.